Olympische vlam in Normandië

Olympische vlam Bayeux 2024

De Olympische vlam is in Frankrijk, en op donderdag 30 mei komt de vlam naar Bayeux. In dit blog zullen we hiervan verslag doen. Houd de site dus in de gaten. Le Château gaat Olympisch!

Update 31 mei 2024: Lees hier hoe 12.000 mensen de vlam zagen langskomen in Bayeux.

Op donderdag 30 mei 2024 komt de Olympische vlam naar Normandië voor een onvergetelijke estafette! Onderweg zullen er tal van evenementen plaatsvinden om dit unieke moment van sport en samen delen te vieren.

08:00 uur

De reis begint rond 8 uur op Omaha Beach, waar de vlam vanuit zee aan land zal komen. Het Franse paardrijteam, onder leiding van Pénélope Leprévost, komt met 23 andere ruiters aan land met de vlam. Daarna zal de vlam naar de Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-Mer worden gereden.

08:30 uur

De tweede etappe leidt naar Lisieux aan de andere kant van de Calvados, waar de vlam te zien is in de Basiliek Sainte-Thérèse-de-Lisieux, de Jardin de l’évêché, Hôtel de Ville en de Esplanade Victor Hugo.

11:00 uur

Rond 11 uur gaat de vlam terug naar het nooorden: Cabourg, Dives-sur-Mer en Houlgate staan op het programma. In Cabourg is de vlam te zien op de Promenade Marcel Proust, Jardins du casino en de Avenue de la Mer. In Dives wordt de vlam naar de Port de plaisance gebracht en daarna gaat het verder naar de Rue des Bains & Escalier des 100 Marches in Houlgate.

12:30 uur

Iets verderop in Honfleur kunnen de mensen de vlam verwachten rond half 1 in de vuurtoren Phare de l’hôpital, in de rue Haute, het Vieux Bassin, het Hôtel de Ville en de Lieutenance.

15:30 uur

Na de lunch is het tijd voor de straten van Bayeux. Hier is de vlam in de Médiathèque des sept lieux, de Britse begraafplaats, via het Musée de la Bataille de Normandie naar de grote Kathedraal van Bayeux. Vervolgens reist de Olympische vlam naar het Mémorial Bayeux déportation, de boom van de vrijheid en het Hôtel de Ville. De tocht wordt afgesloten in het Stade Henry Jeanne.

16:30 uur

De voorlaatste etappe leidt naar het zuiden. Falaise ontvangt de Olympische vlam in het Normandië van Willem de Veroveraar: zijn Château is de eerste stap, daarna gaat de vlam naar het Mémorial, de Rue de la Trinité en de Place Belle Croix, de Rue de la Pelleterie. De laatste stop is het Château de la Fresnaye.

18:00 – 19:30 uur

Er wordt rekening gehouden met wat uitloop, maar de finale etappe in Caen-Hérouville vindt plaats tussen 6 en half 8 ‘s avonds. Eerst gaat de vlam naar het Maison départementale des sports, dan naar de Abbaye aux Dames. Vervolgens gaat het vuur naar de jachthaven en de Place Saint-Sauveur en eindigt bij het Hôtel de Ville. Iedereen is van harte uitgenodigd voor een culturele en sportieve avond rond het gemeentehuis en de Place Saint-Sauveur. Om half acht wordt de vlam verwelkomd door een erehaag van 24 mensen.

#moncalvados

Geef een reactie