De Amerikaanse begraafplaats is een prachtig monument

De Amerikaanse begraafplaats is een monument dat je moet bezoeken tijdens je verblijf op Le Château. Het is maar 25 minuten rijden van ons vakantiehuis en echt de moeite waard. Je zult onder de indruk zijn van de grootte, de aantallen graven en de sereniteit die de plek ondanks alles uitstraalt. Na de bevrijding op D-Day werd een stuk land ter beschikking gesteld van de Amerikaanse staat, zodat de begraafplaats toch een thuisbasis zou zijn, ondanks dat deze zich in Frankrijk bevindt. De begraafplaats opende zijn deuren in 1953.

Normandy American Cemetery Colleville-sur-Mer

Er zijn meer dan 26 militaire begraafplaatsen in Normandië, voor net zoveel landen en hun gevallen soldaten, maar de bekendste en de meest bezochte is de Normandy American Cemetery in Colleville-sur-Mer. De Amerikaanse begraafplaats is een monument met 9.388 grafstenen in aaneengesloten rijen met uitzicht op het strand dat ze ‘Bloody Omaha’ noemden, is ontroerend. Op hoge kliffen en geflankeerd door kliffen, vredig en mooi, kost het enige inspanning om je in te beelden dit ooit het toneel was van intense bombardementen en dodelijke gevechten. Op 6 juni 1944 stormden mannen uit houten landingsvaartuigen een meedogenloze tegenstand tegemoet. Geallieerde troepen waren de vaandeldragers van vrijheid en hoop, maar ze stonden tegenover krachten die vier jaar van tirannie en wanhoop hadden veroorzaakt.

Theodore Roosevelt

Als je vandaag de dag over het terrein loopt, zie je dat bijna elke grafsteen is gegraveerd met de naam van de militair, de datum van zijn overlijden, de eenheid waarin hij diende en het land waar hij dienstplichtig was (of vrijwillig). 307 hebben geen naam. Eén van hen, een niet zo jonge naam, is die van Theodore Roosevelt, 56, de oudste zoon van president Theodore Roosevelt, die op 12 juli 1944 stierf. Hij had de aanval op Utah Beach geleid. Zijn graf is te vinden op perceel D, rij 28 graf 45, waar hij ligt begraven naast zijn jongere broer Quentin, een vliegenier die werd neergeschoten in een luchtgevecht in 1918.

Amerikaanse begraafplaats: bronzen beeld

Het 7 meter hoge bronzen beeld midden in het park is een grimmige herinnering aan de jeugd van de gevallenen – hun gemiddelde leeftijd is slechts 24. Het beeld waakt over het centrale gebied dat leidt naar de ronde kapel en is helemaal geflankeerd door marmeren grafstenen. Achter je bevindt zich de Muur van de Vermisten, met een lijst van de 1557 mensen waarvan de stoffelijke resten verloren zijn gegaan. Daarom heeft men ze niet kunnen begraven op de begraafplaats.

Weetje: Tijdens je bezoek kun je enkele percelen tegenkomen die zijn afgezet om de gazons te beschermen. Ook honden zijn daarom niet toegestaan.

Onder de entree is een visitor’s center met een indrukwekkend museum.

De prachtige foto’s op deze pagina zijn genomen door onze gaste Jacqueline Plasmeijer, 2022

Meer praktische info: American War Cemetery

Geef een reactie