Festiviteiten rondom 80 jaar D-Day Normandië

Festiviteiten-D-Day-80 jaar

2024 is het jaar dat Normandië de landing van de geallieerden viert, 80 jaar geleden. In Saint-Laurent-sur-Mer is op 6 juni de internationale herdenking. Op die dag, D-Day, wordt het lastig om bij de landingsstranden te komen. De hele zone inclusief Bayeux wordt afgezet en is alleen toegankelijk voor officiële genodigden en groepen met bijzondere, historische voertuigen. Toch zijn er tal van festiviteitenr rondom 80 jaar D-Day tussen Ouistredam en Sainte-Mère-Église: de hele zomer lang!

Klik hier voor een LIVE update van D-Day 6 juni 2024 op France3 Normandie, waar Tom Jones een ontroerend lied zong in Vers-sur-Mer.

Koning Charles gaf een respectvolle speech; hij was in volledig militair tenue:

Enkele nog in leven zijnde veteranen waren zichtbaar ontroerd:

De ceremonie werd afgesloten met een driekleurenvlucht boven het strand:

Daarna ontving President Macron vele hoogwaardigheidsbekleders in Colleville-sur-Mer, op Omaha Beach, waaronder de Amerikaanse President Joe Biden:

President Zelensky, die eregast was:

en Premier Rutte, Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima voor Nederland:

Op Le Chateau staan de 2 SAS jeeps van de de re-enactors van Remember Belgium.

en Melinda mocht een ritje maken:

Klik hier: programma D-Day

De dag voor D-Day begint het feest al. Op 5 juni is er een grote parade van 200 muzikanten uit 13 verschillende landen op de boulevard van Sword Beach, van 15.30 -17 uur. Tussendoor is vliegen er historische Pipers uit het Engelse leger over, die als verkenningsvliegtuig dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In Colleville-Montgomery brengt een brass band een ode rondom het standbeeld van Bill Millin, die op 6 juni 1944 aan land kwam om Europa te bevrijden. Zijn familie zal bij het concert aanwezig zijn.

Op 6 juni kun je in Port-en-Bessin-Huppain de route lopen die de mannen van het 47e Commando van de Koninklijke Mariniers hebben gelopen op D-Day. Zij kwamen aan land bij Asnelles en liepen vervolgens zo’n 20 kilometer met als doel de haven van Port-en-Bessin te bevrijden. Op de tocht word je vergezeld door mannen uit het huidige 47e Commando, die de verhalen van hun voorgangers zullen vertellen. Start: Asnelles, van 8.45-17.30 uur. www.bayeux-bessin-tourisme.com.

In Bayeux vindt op 7 juni een concert plaats in de buitenlucht, met lokale producten, zoals cider, oesters en vleeswaren. Vele verzamelaars en verenigingen die zich bezighouden met historische voertuigen geven acte de présence om de bevrijders te eren. Vanaf 18 uur. www.bayeux-bessin-tourisme.com

Historische vliegtuigen vlogen boven Arromanches:

Op 8 juni viert Grandcamp-Maisy haar bevrijding. Dit is het programma.

Houd je van oude jeeps? Kom dan op 8 juni naar de stad Vire-Normandie. Daar rijden ze rond bij het standbeeld aan de Côte 203. Vertrek is bij de Porte Horloge (zie onderstaande foto) tussen 11-12.30 uur. Daarnaast is er een autoshow en een tentoonstelling van kleding uit de jaren ’40.

Op 8 en 9 juni houdt Isigny de 4e editie van het Swing Festival. Speciaal voor de viering van 80 jaar D-Day zijn er concerten van bekende bands en dansgroepen, zoals de Ray Collins’ Hot Club. Verder is er een brocante-markt en een ouderwetse kermis.

Het park bij het gemeentehuis en de zaal La Ferme in Hermanville-sur-Mer worden op 21, 22 en 23 juni omgetoverd tot klein Engeland om de muziek van de bevrijders te vieren. Het festival ‘Beatles D-Day’ is een ode aan de Engelse band die plaatsvindt op 21 en 22 juni in aanwezigheid van 10 groepen die het muzikale erfgoed van the Beatles live brengen op 3 podia. Op 23 juni is er een openluchtconcert met 110 musici in de Harmonie de la Fraternelle et de la SMN.

Langere tentoonstellingen rondom D-Day

Operation Neptune is een tentoonstelling die de verbanden onderzoekt tussen de natuur en de historie. In la Maison de la nature en de l’estuaire van Sallenelles worden vragen gesteld als: ‘Hoe zou de landing op D-Day zijn verlopen als deze op een andere plek had plaatsgevonden dan op de Normandische stranden?’ en ‘Hoe hebben de stranden, moerassen en het coulissenlandschap van de Calvados de keuze van de bevelhebbers beïnvloed om de militaire operaties hier uit te voeren?’. Ook wordt zichtbaar gemaakt hoe de verschillende monumenten en bunkers de aanblik van de kust bepalen en hoe dit invloed heeft op de biodiversiteit. In de Vallée de l’Orne, van 6 april tot 3 november. www.cpievdo.fr

Van 15 april tot 23 augustus is er in de Archives de Caen een tentoonstelling over D-Day te zien, vanuit het perspectief van de gewone burgers. Dankzij originele documenten krijgt de bezoeker een andere hoek gepresenteerd van waaruit de bevrijding wordt verteld. Het dagelijks leven van de bewoners van Caen werd compleet overhoop gegooid op 6 juni 1944 en de dagen die volgden. Vrije toegang van maandag tot vrijdag tussen 9 – 17 uur. Archives du Calvados.

Suisse Normande Tourisme organiseert van 15 april tot 15 november in Thury-Harcourt-Le-Hom een tentoonstelling die de Slag om Normandië linkt aan de regio Cingal-Suisse Normande. Deze regio wordt zo genoemd omdat het wat op Zwitserland lijkt. Op 24 panelen in de open lucht tegenover de vesting van Château d’Harcourt. Voor de tentoonstelling hebben historici en verzamelaars samengewerkt.

Van 6 juni tot 22 september is er in Vire-Normandie een tentoonstelling ‘Vire, l’été le plus long, juin-août 44’. Tientallen oude foto’s, objecten, documenten en verhalen van ooggetuigen laten de dagen van de bevrijding van deze Normandische stad herleven in de Porte-Horloge. Op 6 juni werd de stad verwoest door bombardementen en op 8 augustus werd Vire bevrijd door de Amerikaanse infanterie. www.paysdevire-normandie-tourisme.fr

Geef een reactie