Vanaf 2024 onzichtbaar tol systeem op de A13 in Normandië

Reis je via de tolweg A13 naar Normandië? Let dan even goed op. Vanaf 2024 wordt er op een andere manier tol geheven op deze tolweg naar Le Château. De poortjes en slagbomen, die voor veel oponthoud zorgen, worden verwijderd zodat iedereen kan doorrijden, maar een boete ligt – zeker voor de argeloze toerist – op de loer.

Hoe werkt deze nieuwe manier van tolheffing?

Het infraroodsysteem van de ‘free flow’ ziet dat een auto langskomt en scant het kenteken. Bij bezitters van een tolbadge wordt de tol automatisch afgeschreven. Maar andere automobilisten moeten binnen 72 uur betalen. En daar zit het probleem. De enige waarschuwing die je zult zien, is een bord met de woorden ‘flux libre’, zoals het systeem in het Frans heet. Ook wordt niet verteld hoe je het verschuldigde tolbedrag moet betalen. Daarom bieden wij je de helpende hand.

Hoe betaal je tol op de A13 in Normandië met flux libre?

De Autoroute de Normandie (A13-A14) werd onder Duits gezag aangelegd tussen 1940 en 1946, waarmee de weg de allereerste snelweg in Frankrijk was. Deze A13-A14 krijgt vanaf 1 januari 2024 het flux libre systeem. De 210 kilometer van Parijs naar Caen kan dan zonder stoppen worden afgelegd. De tol kan langs de route betaald worden bij een betaalterminal bij een tankstation of ‘aire’.

De hoop is dat de rijen die nu voor de tolpoorten staan dan worden verdeeld over meer betaalpunten. De A13 is een drukke as (tot 120.000 voertuigen / dag op de drukste secties). Maar dan moet je wel weten dat je langs een scanner bent gekomen!

Natuurlijk kun je je abonneren op het autoroutenetwerk van de beheerder van de A13, SANEF. Dan wordt het bedrag automatisch afgeschreven, net als met een Franse tol badge of op Fulli.* Auto’s met een tolbadge worden ook gescand en het bedrag aan tol wordt automatisch van de bankrekening afgeschreven. Maar deze badge is alleen voordelig wanneer je meerdere malen per jaar naar Frankrijk reist. Ben je geen abonnee, dan detecteert het portaal je kenteken en ontvang je de rekening direct thuis per post. De betaling gebeurt online. * deze informatie is van 1-7-2023 en kan nog wijzigen.

Zodra je aankomt op Le Château zullen we dat dus eerst even regelen. Na de terugreis moet je er zelf thuis op letten dat je de rekening betaalt!

Tolweg A13 Normandië met flux libre

Zelfs de Fransen blijken nog lang niet allemaal bekend met het flux libre systeem. Op de A79 is een eerste pilot van start gegaan met het systeem dat de files moet verminderen, en na de opening op 1 januari hebben zo’n 200.000 van de 4 miljoen passerende automobilisten de tol nog niet betaald. Vooralsnog krijgen reizigers eerst een waarschuwing, maar bij niet betalen na een extra 72 uur na ontvangst van de waarschuwing, kan de boete oplopen tot 375 euro. Deze boete gaat ook gelden op de A13. En dat is toch een heel bedrag voor gasten die naar Le Château reizen, zeker wanneer je bedenkt dat de tol op het stukje A13 van de Pont de Normandie bij Beuzeville naar Caen maar circa 6 euro bedraagt.

Pont de Normandie doet niet mee

Ook zal de toerist die via de tolweg naar de landingsstranden in Normandië reist, qua reistijd niet veel opschieten met het nieuwe systeem. De Pont de Normandie, het grootste obstakel op de route, met poortjes en slagbomen zonder de speciale ‘T’ voor auto’s met een tolbadge, staat net buiten de A13 en dus verwachten we daar nog altijd redelijk wat oponthoud.

Update

Vanaf 1 januari 2024 worden alle tolpoortjes vanaf Parijs naar Caen geleidelijk geopend voor Flux Libre. Het traject dat je vanaf Nederland naar Le Château reist, grofweg tussen de Pont de Normandie en Caen, is waarschijnlijk rond juni-juli aan de beurt. Dus tijd genoeg om voor de zomer een tag aan te schaffen via Bip&Go. Tip: via de ANWB is het veel duurder, dus kijk op de Franse site, hierop zit een vertaalknop naar het Nederlands.

Lees hier meer actueel nieuws ( in het Frans: Autoroutes SANEF)

Geef een reactie