Goed struinen op vide-grenier en brocante in Normandië

Rommelmarkten, in het Frans zo mooi vide-greniers (letterlijk zolders leegmaken) genoemd zijn ook in Normandië een fenomeen. In de regio’s Calvados en Manche van Normandië, waar Le Château op het grenspunt ligt, start het seizoen al in mei, en het gaat door tot ver in september. In onze brocantekalender kun je de leukste en bekendste vinden. Maar in dit artikel willen we je graag vertellen hoe je je nu goed voorbereidt om te gaan struinen op vide-grenier en brocante in Normandië.

Voordat je naar een brocante in Normandië gaat

Brocantemarkten, vide-maisons en vide-greniers bevatten een heleboel rommel, maar soms ook schatten. Je hoeft geen verzamelaar te zijn om het leuk te vinden om langs de marktkraampjes te struinen, net zoals we allemaal graag naar Koningsdagmarkten gaan. Wil je echt iets leuks scoren, de krenten uit de pap halen vanonder een dikke laag stof en goede deals te sluiten, dan zijn hier enkele wijze tips.

Het eerste wat je moet doen is checken of de rommelmarkt doorgaat. Om te voorkomen dat je voor niets vele kilometers reist, is het beter om het nummer op de poster van de rommelmarkt of het gemeentehuis te bellen. Zelfs de markten die online staan geadverteerd, kunnen om al dan niet moverende redenen geannuleerd zijn.

Voorbereiding voor je bezoek aan een brocante of vide-grenier in Normandië

Vervolgens is het noodzakelijk om:

  • je licht te kleden, liever laagjes over elkaar, zodat je je jas bijvoorbeeld als het warm wordt, om je middel kunt binden
  • kleingeld mee te nemen, het is beter onderhandelen met contant geld, bovendien zijn pinnen en Tikkies in Normandië nog geen gemeengoed
  • een vergrootglas mee te nemen (voor de mensen die specifiek naar details op zoek zijn)
  • plastic tasjes en evt. noppenfolie mee te nemen
  • je auto leeg te maken
  • niet te ver te parkeren

Op welk tijdstip krijg je de beste deals?

(Zeer) vroeg in de ochtend komen de antiquairs vaak langs: deze professionals hebben een geoefende blik en laten geen goede kans liggen. Als je daarna komt, rond half 9, dan maak je de beste kans op leuke dealtjes.

Ook kan lunchtijd een goed moment zijn: tweedehands dealers zetten nieuwe goederen op de stand, er zijn niet te veel mensen en er is ineens tijd om af te dingen. Het is erg belangrijk om wisselgeld bij je te hebben, want als je de verkoper vertelt dat je alleen dit bedrag bij je hebt, verkoopt hij je over het algemeen dat felbegeerde item wel voor die prijs.

Fouten om te vermijden op een vide-grenier

Het belangrijkste is om niet naar een object dat je mooi vindt te wijzen, of er heen te rennen, of om je partner erbij te roepen. Dan kun je er zeker van zijn dat de prijs ervan zal verdubbelen. Je moet een stapje terug doen en doen of het je niet bijster veel interesseert. Vergeet ook niet om te kijken of het object gesigneerd is of een merkteken bevat, of het gaaf is en compleet, anders kun je zo de helft van de prijs aftrekken. Controleer bij een karaf bijvoorbeeld of de dop die erbij zit de juiste is. Ook kun je doen alsof je wegloopt en zeggen dat het nog steeds een beetje te duur voor je is. De verkoper kan je dan terugroepen als hij nog ruimte ziet in de prijs.

Vervalsingen herkennen

Regency passpiegels, kristallen kroonluchters, gietijzeren tuinbassins, koffiemolens… De lijst met de meest gekopieerde oude objecten is indrukwekkend. Hoe herken je een vervalsing (een kopie gemaakt met de frauduleuze bedoeling om door te gaan voor een bestaand origineel), hoe identificeer je een ivoren voorwerp of een echte koperen pan? Minimale kennis over de verschillende stijlen en tijdperken is belangrijk. Alle objecten uit de Art Deco periode (1918-1940) zijn veel duurder dan objecten uit andere perioden. Maar als je verliefd wordt op een object, dan is er geen reden om meer te betalen dan de reële prijs.

Controleer bij meubels ook of er geen restauratie moet worden uitgevoerd. Probeer de restauraties die al gedaan zijn te evalueren om onaangename verrassingen later te voorkomen. Pas ook op voor opgelapte spullen, omdat ze vaak een defect verbergen. Let ook op slijtage op de verkeerde plaats… En betaal vooral niet het dubbele voor een object alleen omdat het in de mode is! Dit rechtvaardigt geen exorbitante prijs.

Email is ook een techniek om mee op te letten. De productie van geëmailleerd keukengerei begon in 1850. Met de jaren en de technische vooruitgang werden vormen verrijkt en stijlen gediversifieerd. Email wordt met de hand geschilderd en vervolgens gelithografeerd, en stijlen uit alle stijlperiodes zijn beschikbaar: Art Deco, kleine damborden uit de jaren ’40, “peterselie”-motief (gestileerde blauwe roosjes) tijdens het interbellum… Tegenwoordig zijn geëmailleerde objecten weer in de mode, waardoor het voor een individu nog moeilijker wordt om een oud stuk te herkennen. Vandaag de dag worden deze geëmailleerde gebruiksvoorwerpen gemaakt met koud email: huidige objecten hebben minder glans, een grovere lijn en lijken meer op verf. Dan kun je soms zien hoe de laag is opgebracht.

Tips om vervalsingen op te sporen in koperen objecten: is het patina homogeen? Zijn er tekenen van slijtage? De dikte en het gewicht nemen in de loop van de tijd af, is dit hier het geval? Oud koperwerk is zwaarder dan recent gemaakt koper en bovendien is koper niet magnetisch. Goed om te weten!

Mooi keramiek kopen op een brocante in Normandië

Authentiek keramiek zeer moeilijk te vinden. Je moet bijna een professionele expert zijn om oud keramiek van kopieën te onderscheiden, maar hier toch een paar tips: Controleer of de lijnen van de tekeningen en beschilderingen vloeiend zijn: de vervalsing heeft een steilere lijn, terwijl de originele verf de vrije lijn zonder beperking heeft. Check de textuur van de decoratie: het rode grand feu email dat onder andere door de keramisten van Rouen wordt gebruikt, heeft een licht reliëf op het oppervlak.


Ten slotte weten ervaren koopjesjagers dat gegoten stukken over het algemeen worden geassocieerd met een aardewerkfabriek. Het enige wat je hoeft te doen is de verschillende vormen van borden of ander serviesgoed goed te documenteren en een echt stuk mee te nemen tijdens je wandelingen. In Normandië is gek genoeg ook veel aardewerk van Vallauris te vinden.

Hoe moet je onderhandelen op een brocantemarkt?

Onderhandelen hoort erbij! Natuurlijk zonder mensen voor gek te zetten. Het is een kwestie van knowhow, maar vaak kan de prijs met 20 tot 30% naar beneden. Glimlach en wees beleefd en vriendelijk. En gaat de koop toch niet door? De handelaren zullen niet beledigd zijn, ze zijn eraan gewend.

Geef een reactie