Musée Typographique viert historie van de drukkunst

Wie deze tekst leest, op zijn computer, laptop of mobieltje, is zich er vast niet van bewust dat het nog niet zo lang geleden is dat teksten alleen verspreid konden worden op papier (en iets langer geleden alleen via het gesproken woord). Het museum van de drukkunst en de typografie in St.-Lô eert de belangrijke uitvinding van de drukpers met een prachtige privécollectie die de periode 1780 tot de jaren ’50 van de vorige eeuw bestrijkt, en bijeengebracht is door drukker Fernand Le Rachinel.

De informatie op de bordjes en in de brochure is op het moment alleen nog in het Frans, maar daar wordt aan gewerkt. De beelden in de video die de diverse processen laat zien, spreken voor zich, en de machines zijn in werkende staat en in topconditie. Medewerkers staan klaar om demonstraties van de drukpersen en van het papier scheppen te geven, en het geheel straalt een liefde voor de drukkunst uit die aanstekelijk is. Bovendien hebben alle machines de ruimte: er is een tentoonstellingsvloer van maar liefst 1.000 vierkante meter.

Gutenberg’s atelier

Gutenberg’s atelier

De uitvinder van de drukpers, Johannes Gensfleisch (maar die Gutenberg genoemd werd), heeft een eigen hoek van het imposant bemeten museum: zijn drukkerij is geheel nagebouwd. Dat mag ook wel als je als eerste een boek (de Bijbel) wist te drukken, in de 15e eeuw. Het leuke is dat alle machines in werkende staat zijn en dat bij de drukpersen ook boeken, tijdschriften of teksten liggen die echt op die machines zijn gedrukt tijdens hun werkzame leven. Ook letterbakken, draagbare persjes om op locatie visitekaartjes te drukken en inbindapparaten staan tentoongesteld.

Het Musée Typographique is meer dan een bezoekje waard. Let op het grote bord op de weg van Bayeux naar St.-Lô (afslag van Le Trokeur). Openingstijden: maandag- tot en met donderdagmiddag van 14- 17.30 uur. Reserveren niet nodig. Kijk ook eens op de website: museetypographiquelerachinel.com

Een van de drukpersen, alles is in werkende staat

“L’invention de l’imprimerie est le plus grand événement de l’histoire.
C’est la révolution mère.
C’est le mode d’expression de l’humanité qui se renouvelle totalement” – Victor Hugo