Natuur en cultuur vakantie Normandië

Op zoek naar natuur en cultuur tijdens je vakantie? Kom naar Normandië! Hier valt van alles te beleven. Naast bos en strand en mooie stadjes, zijn er de historische landingsstranden. Maar daarnaast ook twee attracties waar je misschien niet meteen aan denkt: een vlinderserre met levende vlinders, en de mooie stad Rouen, waarnaar Stendhal refereerde als ‘gothisch Athene’.

Rouen, stad van de honderd klokken

De Franse schrijver Marie-Henri Beyle, beter bekend onder zijn pseudoniem Stendhal, noemde Rouen in de 19e eeuw al net zo mooi als Athene.
Rouen was in de Middeleeuwen al een van de meest welvarende steden van Europa. Als je er nu door de leuke straatjes loopt en omhoog kijkt, zie je dat nog: de vakwerkhuizen getuigen van geld en goede smaak. In het centrum van de stad, boven een renaissance poort aan de Rue du Gros Horloge, vind je bovendien een gigantisch, rijkversierd uurwerk uit de veertiende eeuw, dat astronomische complicaties in zich heeft.
Le Gros Horloge is een van de oudste uurwerken van Frankrijk en werd gemaakt in 1389. De bouw ervan werd gestart door Jourdain del Leche, maar toen deze niet de benodigde expertise in huis bleek te hebben, kwam klokkenmaker Jean de Felain er bij om het karwij af te maken. De Felain werd ook de eerste persoon in de functie ‘gouverneur van de klok’.

Vlinderserre Honfleur

Wie van vlinders houdt, zoals wij, moet een bezoekje brengen aan de Naturospace Equatorial van Honfleur. Daar is de grootste vlinderserre van Frankrijk te bewonderen, met ruim vijftig verschillende soorten vlinders uit Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Oceanië. En ze vliegen om je hoofd!

De vlinders worden als pop uit hun thuisland vervoerd, en als je ‘s morgens vroeg aanwezig bent, kun je ze zelf zien ‘ontpoppen’! Heel wat leuker dan de opgeprikte vlinders in Le Roc des Curiosités Musée & Aquarium in Granville. Naast vlinders, vind je in het Naturospace ook tropische vogels en planten. www.naturospace.com

Je ziet het Normandië is van alle markten thuis: natuur en cultuur en natuurlijk een heerlijke vakantie!