Wie is toch die Pascal op elke winkelruit in Normandië?

Het kan niemand die Normandië heeft bezocht ontgaan zijn, bijna elke winkelruit in de streek is versierd met beschilderingen van de hand van ‘Pascal’. Alle schilderijen hebben te maken met de bevrijding en de landing op D-Day, en vaak is ook een verwijzing te vinden naar de betreffende winkelier, of deze nu souvenirs verkoopt, kapper is, of zelfs dokter – iedereen heeft de vrolijke, kleurrijke kunst op zijn etalage laten aanbrengen.

Wie is die Pascal?

De schilderingen zijn gemaakt door de Frans-Belgische kunstenaar Pascal Falisse (53 jaar), in opdracht van het Office du Tourisme. Zijn eerste werk maakte hij al in juni 1994 op de etalage van de slagerij in Arromanches, waar nu het Office du Tourisme gevestigd is. Daarna heeft hij nooit meer anders gedaan. Dit jaar kwam hij terug naar de Bessin (de regio waarin de landingsstranden liggen) om voor 75 jaar D-Day etalages te beschilderen in onder meer Arromanches, Courseulles-sur-Mer, Port-en-Bessin, Trévières en Bayeux. “De mensen komen met ideeën, ik werk ze uit tot een schilderij dat de veteranen aanspreekt. Maar als ik ‘Frites à 100 mètres’ moet schilderen, doe ik dat ook”, grapt hij. Toch is er een aantal dingen dat hij nog nooit heeft geschilderd: “Ik heb nog nooit Duitsers, losse militaire voertuigen of wapens geschilderd. Ik wil getuigen van hoop en van het verzet van een volk. Dat heeft moed gevergd. De wereld mag dan veranderd zijn, maar het is nog altijd niet eenvoudig om vrij te blijven. In plaats van te strijden met een wapen, strijd ik met mijn penseel.”
De jonge vrouw op de foto, staat voor het verzet. Pascal: “Vrouwen als zij gaven boodschappen door, dat ging makkelijker dan wanneer een jongeman dat zou hebben geprobeerd. Dan zouden de Duitsers direct zijn gealarmeerd.”

Bekijk hier de video van een aantal van de schilderingen van Pascal: