Waarom Normandië?

Strand van Grandcamp-Maissy

Vaak wordt ons gevraagd, waarom hebben jullie voor Normandië gekozen? Nou, daar zijn diverse redenen voor. Allereerst vinden wij het wel fijn dat je niet in een vliegtuig hoeft te stappen om naar je vakantieadres te gaan. Het is weliswaar 7,5 uur rijden vanaf Utrecht (koffie- en sanitaire stops meegerekend), maar dat is te overzien. En het weer is te vergelijken met dat in Nederland, maar dan een paar graden warmer.

Batterie Allemande de Longues-sur-Mer

Daarnaast is Normandië een enorm veelzijdig gebied. Wie houdt van (oorlogs)historie komt hier uiteraard goed aan zijn trekken. Er zijn talloze musea, militariawinkel-tjes en -beurzen en gedenkplekken, zoals de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-Mer. Wij komen graag in Arromanches-les-Bains, waar je, zodra je de kust ziet, als het ware terugstapt in de tijd. Voor je ogen liggen de restanten van de ‘artificial harbour’, de pontons die als een kunstmatige brug dienden om de legervoertuigen en soldaten op D-Day aan land te brengen. Dat doet wat met je.

Cathédrale de Bayeux

En natuurlijk is er Bayeux, waar het beroemde wandtapijt te zien is met een geborduurde weergave van de slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold.  Maar de stad is ook heel gezellig, met leuke winkelstraatjes en een prachtige kathedraal.

Fôret de Cerisy

Verder heeft Normandië een prachtige natuur. Ons huis ligt vlak naast een enorm bos, waar je kunt wandelen en plotseling oog in oog kunt komen te staan met een hert of een everzwijn.

Op drie kwartier afstand ligt het gebied la Suisse Normande; een prachtig bergachtig gebied waar je kunt wandelen, klimmen en kanoën. De zee is natuurlijk de grootste publiekstrekker: enorme, weidse stranden, grillige rotsformaties en gezellige straatjes met gemoedelijke restaurants.

fruit-de-mer-restaurant-la-maree

En dat brengt ons op een ander punt waar Normandië groots in is: het eten. Vooral eten uit de zee, zoals vis, oesters en mosselen, maar ook onverwacht lekkere restaurantjes met vlees op de kaart, waar je tussen de middag een drie-gangenmenu krijgt voorgeschoteld voor € 14.50 (zoals bij Le Trot in Trévières).

Ook zijn er crêpes en (glutenvrije) galettes van blé noir voorhanden, en natuurlijk de verse baguettes en croissants die je alleen in Frankrijk kunt vinden. We wijzen je graag de weg naar het restaurant van je keuze.

Tel bij het bovenstaande de rust, het groen en de aardige mensen op (zeker als je hen eerst in het Frans begroet) en je hebt de perfecte vakantieplek.