Macrons corona-stappenplan

De eerste versoepelingen in Frankrijk zijn ingegaan op 3 mei, en met een negatieve PCR test en een Engelstalige reisverklaring van het (commerciële) testlaboratorium mag je de grens weer over, mits je een urgente reden hebt. De Franse overheid stelt dat men tot nader order vanuit het Schengengebied (waar wij Nederlanders onder vallen) alleen Frankrijk kan binnen reizen indien men daarvoor een dringende reden heeft. Reizen wordt in principe dus nog steeds afgeraden.
Zie: https://www.diplomatie.gouv.fr/…/coronavirus-les…/ 

Ook de Nederlandse autoriteiten raden met klem elke internationale reis af en doen daarbij een beroep op ieders verantwoordelijkheid en adviseren de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse zaken te volgen : https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/reizen/reisadvies

Het plan naar het totale ‘deconfinement’, de afschaffing van de lock-down, gaat in Frankrijk in vier stappen, van 3 mei tot 30 juni wordt er steeds een beetje meer mogelijk, met uiteindelijk een opheffing van de lock-down. Dit zijn de fases:

3 mei: reizen is weer mogelijk door heel Frankrijk. Buitenlandse reizigers wordt nog altijd afgeraden te komen, maar er zijn in principe geen restricties binnen de landsgrenzen (m.a.w. een verklaring van urgentie is niet nodig)
– Buitenlandse inreizenden moeten wel een negatieve PCR-test overleggen (die niet ouder is dan 72 uur) en een in het Engels opgestelde verklaring.
Er geldt nog een couvre-feu (avondklok) van 19 uur tot 6 uur.
Alleen essentiële winkels zijn geopend (waaronder ook bouwmarkten), bij restaurants kun je eten afhalen.

19 mei: avondklok begint vanaf 21 uur tot 6 uur. Ook gaan de terrassen en bars weer open.

9 juni: avondklok begint vanaf 23 uur tot 6 uur en restaurants mogen ook binnen weer gasten ontvangen, maar met maximaal 6 personen per tafel. Sporthallen worden weer geopend voor binnensporten, en thuiswerken (télétravail) wordt langzaam afgebouwd. Ook mogen er weer beurzen en exposities worden georganiseerd.

30 juni, laatste etappe: er geldt geen avondklok meer, en restaurants en bars mogen weer meer gasten ontvangen, wel met in achtneming van de veiligheidsvoorschriften.

Wat zijn de criteria voor het doorgaan van deze versoepelingen?

De regering wil dat

  1. het percentage besmettingen niet boven de 400 per 100.000 inwoners komt
  2. er geen alarmerende stijging van het aantal besmettingen is
  3. de capaciteit op de IC’s het aantal patiënten aankan

    In de week van 10 mei komt Jean Castex, de Franse premier, met meer uitleg en een update. Er komt waarschijnlijk een tijdelijke ‘pass sanitaire’ waarop staat dat iemand negatief is getest, een vaccinatie heeft gehad of al eens Covid-19 heeft gehad. Dit vooruitlopend op een Europees paspoort of een app die hetzelfde meldt en waarmee je kun reizen en deelnemen aan grote evenementen.

Kortom, wij verwachten vanaf 30 juni weer gasten op Le Château te mogen ontvangen, al dan niet met een test- of vaccinatiebewijs. We kunnen niet wachten!